Sapaya

  1. Strona główna
  2. Gastronomia
  3. Sapaya
Sapaya

Sapaya

Kuchnia wietnamska i tajska charakteryzuje się niezwykłym wyrafinowaniem smaku i estetyką podania, co ma swoje źródła w tzw. kuchni cesarskiej, w której liczyły się przede wszystkim różnorodność i dekoracyjność serwowanych potraw. Tradycja ta jest wciąż żywa podczas świąt, wesel i ważnych uroczystości, kiedy to podaje się jak największą ilość małych, pysznych dań.

Pomimo różnorodnych wpływów kulturowych, Wietnam i Thailandia zachowały swoją odrębność kulinarną. Lekka i jednocześnie kolorowa kuchnia tajska i wietnamska stanowi więc o oryginalności i wyjątkowości swojego narodu, rozsianego często po całym świecie.

W wietnamskich przepisach używa się też bardzo często palcztki (Cymbopogon citratus), limonki (Citrus aurantifolia) oraz limonki o angielskiej nazwie kaffir (Citrus hystrix DC.). Kuchnia tajska ma też swoje wersje buddyjskich posiłków wegetariańskich.

Specyficzne ingrediencje wietnamskich i tajska potraw:

Świeże zioła – kuchnię wietnamską oraz tajską od np. chińskiej odróżnia stosowanie dużej ilości świeżych ziół, m.in. natki kolendry czy tajskiej bazylii, mong toi – szpinak, bardziej mięsisty od polskiego, i inne.

Center Map